Hétvége, kerti parti, elmaradt sport
Kedves Olvasóim!
Az elmúlt héten letelt volna az 5. hét a Bikini Programból, de nem igazán sikerült összehozni. A reggeli korán keléshez hozzá kellett szoknom, és pont emiatt esténként 6 óra körül hazaérve, vacsora után már nem volt energiám az edzésekhez sem. Nagyon bánt ez a tudat, de nem tudtam megoldani sehogy sem. Épp ezért a héten nem is tettem fel semmit. Viszont ma este ismét nekilátok, pótolok egy 40 perces kardiót, aztán holnaptól visszatérek és esténként végigcsinálom az előírtakat, tehát az 5. heti programot. Ennek ellenére mutatom a következő hetet, mivel ha valaki nekilátott, nem szeretném, hogy miattam lemaradjon.
Az étkezéseimben próbáltam rendszert csinálni, ami azt jelenti, hogy minden nap reggeliztem egy tányér müzlit, aztán tízóraira egy szelet puffasztott rizs, ebédet is mindig ettem (hol ezt, hol azt), majd délután uzsonnáztam, és vacsorára pedig általában húst ettem köret nélkül. Összességében nem lehetett rossz rendszer, mert tegnap mértem magam és a nagy kajálás után is 67 kilót mutatott a mérleg.
Este családi kerti partin voltunk, kértem is nagymamámat, hogy csirkemellet grillezzen nekem, mellé pedig kaptam grillezett zöldségeket is. Sőt még saslik is készült. Igaz nassoltam is, de nem sokat, így egész diétás bulira sikerült. Ez volt a nagy nyárzáró buli, együtt volt a család egy kicsit még, aztán mostantól mindenki megy, amerre lát. Öcsém és én dolgozunk - ahogy a felnőttek is, a kisebbeknek kezdődik az iskola, ovi.
Most egy kicsit az edzésekben káosz lesz, legalábbis ami a posztokat illeti. Mutatom tehát a 6. hét füzetét, viszont esténként az 5. heti videókat teszem majd ki, mert én azokat fogom csinálni. Remélem senki nem fog belekeveredni.
Ma még meg szeretném kóstolni Magyarország idei cukormentes tortáját, de párom épp F1-t néz, addig nem mehetünk sehova. A cukrászdában pedig csak máig árulják, így remélem nem fogy el, mire beérünk a városba. Aki megkóstolta, majd írja meg, hogy mennyire ízlett, én is megírom, ha hozzájutok egy szelethez.
És akkor már leírom a receptjét is, bár kétlem, hogy én ezt valaha elkészítem.
Hozzávalók 23 cm-es tortaformához (16 szelethez)
Diós financier piskóta
- 170 g tojásfehérje
- 85 g xilit
- 80 g mandulaliszt (teljes mandulaőrlemény)
- 60 g darált dió
- 30 g pörkölt, durvára tört dió
- 40 g mogyorósra pirított vaj
A vajat mogyorósra pirítjuk, majd kihűtjük. A tojásfehérjét lassú fokozaton elkezdjük habbá verni. Fontos, hogy ne rögtön nagy sebességgel kezdjük a habot felverni! Amikor egyenletes légbuborékok keletkeznek, fokozatosan hozzáadjuk a xilitet, és habbá verjük. A diót, mandulalisztet, pörkölt durvára tört diót összekeverjük, majd a felvert habba melírozzuk, és egyneművé keverjük. Legvégén belekeverjük a mogyorósra pirított vajat. A tésztát egy 23 centis tortakarikába töltjük, tetejét egyenletesre kenjük. Sütés: 165 fok 18 perc légkeveréses sütőben.
Sárgabarackos puhazselé réteg
- 350 g 100%-os barackvelő
- 60 g eritrit
- 4 g Nh pektin
A barackvelőt forráspontig melegítjük. Az eritritet összekeverjük az Nh pektinnel, majd a forrásban lévő gyümölcsvelőhöz adjuk, és folyamatos keverés közben felforraljuk. Átmixeljük.
Azonnal formába töltjük. Egy 16,5 cm-es tortakarikát körbecsomagolunk, és a barack puhazselét beleöntjük. Kifagyasztjuk.
Tejszínes diókrém
- 150 g 33% zsírtartalmú tejszín
- 170 g 2,8% zsírtartalmú tej
- 6 db tojássárgája
- 20 g kukoricakeményítő
- 80 g eritrit
- 10 g finomra darált dió
- 1 db vaníliarúd
- 40 g pirított-tört dió
- 20 g rum
- 300 g 33%-os zsírtartalmú tejszínhab
- 6,6g porzselatin 5-szörös mennyiségű vízzel hidratálva (40 g beáztatott zselatin)
A tejszínt, tejet, eritritet, kikapart vaníliarudat felforraljuk, majd a keményítővel elkevert tojássárgájával hőkiegyenlítéssel besűrítjük. A kész krémalapot átmixeljük, hozzákeverjük még melegen a rumot, majd kihűtjük. (A krém hőmérséklete 78-80 °C ebben az állapotban.) A porzselatint hidratáljuk ötszörös mennyiségű hideg vízzel. A kihűlt krémet simára keverjük. Majd a finomra darált diót, tört pörkölt diót is hozzákeverjük. Lazára vert tejszínhabbal lazítjuk. Végül a felolvasztott zselatint belekeverjük.
Díszítő zseléréteg
- 110 g 100%-os barackvelő
- 20 g eritrit
- 2,4 g porzselatin 5-szörös mennyiségű vízzel hidratálva (12 g beáztatott zselatin)
A barackvelőt, eritritet felmelegítjük, hozzáadjuk az előzőleg vízzel hidratált zselatint, elkeverjük. 32-33 foknál ne legyen melegebb felhasználás előtt. Csak kellőképpen kifagyasztott tortára tudjuk szépen felhasználni.
Roppanós csokoládéréteg
- 45 g diabetikus étcsokoládé
A torta összeállítása
A tortát „fordított” technikával töltjük be. A buborékfóliát a tortakarika aljára helyezzük. A krém teljes mennyiségét a karikába töltjük. Közepére helyezzük a kifagyasztott barack puhazselé réteget, majd erre a financier piskóta lapot. Kifagyasztjuk. Ha a lehetőség adott, akkor célszerű a fólia lehúzása előtt kisokkolni a tortát, mert így sokkal szebben jön le a buborékfólia. Mielőtt a fóliát eltávolítjuk a torta tetejéről, olvasztott diabetikus étcsokoládéval a torta alsó rétegét lekenjük.
A tortát megfordítjuk, majd a díszítő zseléréteggel áthúzzuk a tetejét. 32-33 foknál ne legyen melegebb felhasználás előtt.
Díszítés
Hozzávalók 90-100 db csokikoronghoz
- 1 db 30*40 cm es aranybuborék csokoládé transzferfólia
- 120 g diabetikus étcsokoládé
Temperált diabetikus étcsokoládét öntünk vékonyan a fóliára, majd 3-3,5 cm-es korongokat szúrunk ki. A tortára szeletenként egy-egy korong kerül, merőlegesen beszúrva.