2015. júl 31.

Főzzünk diétásan! - De miből és mit?

írta: FitRea
Főzzünk diétásan! - De miből és mit?

Kedves Olvasóm!

Még mielőtt jönne a napi programom, szeretnék egy bejegyzést szánni olyan alapanyagokra, amikre talán nem is gondolnánk első körben. Most nagyon benne vagyok a főzőcskézésben, meg főleg a diétás kaják készítésében, ezért is gondoltam, hogy sorra veszem, minek kéne lennie egy diétás konyhában. 

Kezdjük az alap dolgokkal, majd aztán egyre bonyolultabb lesz :)

 

 

  • Fontos, hogy a sütéshez, főzéshez ne sima búzalisztet használjunk. Legyen teljes kiőrlésű, vagy  még jobb a zabliszt, tönkölyliszt. Nálam a zabpehely már teljesértékű konyhatag, így abból sütök-főzök, ha éppen zabkorpa kell, akkor megdarálom, ha liszt, és az épp elfogyott, akkor még tovább darálom és kész is. A zabból készült áruknak sok fajtája van, és ma már szinte minden üzletben lehet kapni. Én vagy a Sparban vagy néha Tescoban szoktam venni a nagyszemű zabpelyhet.
  • Ki kell emelnünk, hogy a cukrot érdemes valamilyen édesítővel helyettesíteni. Az édesítőkből is nagyon sok fajta létezik. A fruktóz nem sokban különbözik a sima cukortól, de egy fokkal jobb. A glukonon helyettesítheti a cukrot, viszont a sütikben nem igazán lehet érezni, vagy nagyon sok kell bele. Aztán létezik még a Xilit vagy az Eritrit, amik elég ismertek, viszont épp tegnap néztem rá a boltban és majdnem hanyattestem, hogy egy kis doboz Xilit is 1000 Ft. Aztán kb. 3 sütés alatt kifogy. Hát hol éri ez meg? Szóval azt gondolom, hogy ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy mibe mennyit és milyen édesítőt tesz. A lényeg, hogy ne együnk sok cukrot.
  • Mandula/Kókusztej is szükséges az otthoni egészséges sütögetésekhez. Ezeket akár a Tescoban, akár Rossmannban vagy DM-ben is meg lehet vásárolni, 1 liter ára 700 forint körül mozog. 
  • Az olaj sem jó, ha sokat fogyasztunk, pláne, ha az napraforgóolaj vagy hozzá hasonló. Sokan azt mondják, hogy helyette akkor már fogyasszunk disznózsírt, de hát ki bír itt igazságot tenni? A diétázóknak viszont erősen ajánlott az olivaolaj, ez is szinte bárhol kapható már, de nyilván nem annyiba kerül, mint egy normál olaj. 1 liter kb. 6-700 Ft.
  • És amik már extrább dolgok, azok a quinoa és a chia mag. Ezekről eddig nem is hallottam, most a Tone It Up recepteknél láttam nagyon sok ételt, ami ezekből készül. Quinoa-t egyébként lehet kapni a DM-ben, erre már rákerestem, a chia mag pedig vagy bioboltokban keresendő, vagy neten lehet rendelni. De hogy mik is ezek?

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle. A quinoa valójában nem gabona, hanem egy libatopfélékhez tartozó növény magja, melyet már a régi Peruban is ismertek. Teli van fehérjékkel, tartalmazza az összes aminosavat, és különösen gazdag lizinben, mely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését. A quinoa emellett kiváló vas-, magnézium-, E-vitamin-, kálium- és rostforrás.  Tescoban 300 g kb 1000 Forint.

A chia mag a mentával távoli rokonságban lévő növény, és sokáig egész Latin- és Dél-Amerikában termesztették és fogyasztották. Ennek feltételezhetően az az oka, hogy hamar felismerték a magban rejlő potenciált, amely megnövelte erejüket, így nem csoda, ha a magokkal elsősorban a harcosokat és a sportolókat kínálták. A mag népszerűségének több oka van. Egyrészt nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, másrészt kifejezetten magas az omega3 és omega6 zsírsav- és antioxidáns tartalma. A chia magban nagy mennyiségben található kalcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán is van benne. A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma, magas a rosttartalma, hamar eltelíti a fogyasztóját és jóllakottságérzetet okoz, mert felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kitölti a gyomrot, és lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását, diétázóknak tehát ideális.
  • Beszélhetünk még különböző zsiradékokról is, melyek a sütéshez szükséges vajat, olajat próbálják pótolni. A TIU receptek között láttam, hogy nagyon sokban mandula, vagy kókuszolajat/zsírt javasolnak. Tescoban, Rossmannban vagy DM-ben érdemes keresni, 500 g ára 900 Ft.

Most hirtelen más extra nem jutott eszembe, de ha jól végiggondoljuk, és ezekből mind beszerzünk, hát nem jövünk ki túl jól a fizetésünkből. Nagyon drágák és kis kiszerelésűek, így számomra sehogy sem éri meg ezt mind megvenni. Gyorsan számolgatva ez a néhány hozzávaló 5-6000 forint, és akkor még nem vettük meg a gyümölcsöket, zöldségeket és a húsokat sem. Spórolhatunk, ha olivaolajat nem is veszünk, csak kókuszolajat, az meg azért eláll, meg viszonylag sok, és egy-egy főzéshez kevés kell.

A későbbiekben fogok majd készíteni egy cikket még erről, úgy, hogy bevásárolok belőlük és egy hét alatt leméregetem, miből mennyi fogy el, így jobb rálátása lesz mindenkinek ezekre a dolgokra.

Köszönöm, hogy elolvastad, este írom a napi menümet és a sportprogramot.

Rea

Szólj hozzá