2015. júl 18.

Diéta 1-2. nap + edzés

írta: FitRea
Diéta 1-2. nap + edzés

Kedves Olvasó!

Még ma szerettem volna elindítani a receptes részleget is, ezért a továbbiakban leírom az első két nap ételeit. Csak azok fognak így szerepelni, amiket sütni-főzni kell, újra nem írom le pl. a reggelit, ha csak tej, meg sonka kell. Az előző bejegyzésben minden továbbit megtalálsz. 

picsart_1437253809613.jpg

 

Sovány sajttal sült karfiol, pirított szezámmaggal szórva

  • mirelit karfiol 250 g
  • trappista light sajt (Tolle) 50 g
  • joghurt 30 g
  • szezámmag 5 g
  • só 
  • olaj
  • szerecsendió
  • fehérbors

 

A mirelit karfiol rózsákat vékonyan kiolajozott tepsibe soroljuk, sózzuk és szerecsendióval, őrölt fehérborssal ízesítjük. A joghurttal meglocsoljuk, majd egyenletesen rászórjuk a reszelt sovány sajtot. Közepes hőfokú sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Közben teflon edényben ízlés szerint megpirítjuk a szezámmagot, és találás előtt a sajtos karfiolra szórjuk.

Tipp: A karfiolt érdemes egy kicsit előfőzni, mert sütőben nehezen puhul, viszont a joghurtos öntet leég.

Mustáros sovány marhahús,olívaolajos-balzsamecetes paradicsomsalátával

  • sovány marhahús 120 g
  • mustár 10 g
  • olívaolaj 5 ml
  • só 
  • őrölt fehérbors 

Mustár, olívaolaj, só, fehérbors felhasználásával pácot keverünk és sütés előtt egy nappal az egy darabban hagyott sovány marhahúst ebben alaposan megforgatjuk. Másnap fólia alatt pároljuk a hús kb.80-85%-os puhulásáig, majd a fóliát levéve, készre sütjük.

Tipp: A marhahús csirkemellel helyettesíthető, és valóban kell neki egy nap pácolódás.

  • paradicsom 250 g
  • olívaolaj 3 ml
  • balzsamecet 
  • friss bazsalikom

A paradicsomot egyenletesen felkarikázzuk és tálba tesszük. Olívaolajjal, balzsamecettel - ha szükségesnek tarjuk kevés édesítővel - és friss bazsalikommal öntetet készítünk, melyet a paradicsomhoz adunk.

Tipp: Egyszerűen egy paradicsom is megteszi a hús mellé.

Meggyes zabos muffin

  • tej, 1,5%-os 3 dl
  • zabkorpa 200 g 
  • cukormentes meggy befőtt 1 üveg
  • tojásfehérje 3 közepes darab
  • sütőpor 0,5 csomag
  • édesítő por 3 evőkanál

Az édesítőt összekeverjük a tejjel, hozzáadjuk a sütőport, beleszórjuk a zabkorpát és könnyedén hozzákeverjük a tojáshabot, végül a meggyet. Formákba öntve előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 20-25 perc, 180 fok).

Tipp: A recept 12 db-hoz írja a hozzávalókat, de nekem ezzekkel az adagokkal rengeteg lett, minimum 24. A meggybefőtt - mivel épp meggyszezon van - kiváltható friss meggyel. Az édesítőből 3 evőkanálnyi meg sem érződött, de egy jobb minőségűből (Xilit, Eritrit) lehet, hogy elég ennyi.

Fűszeresen sült pulykacomb

  • pulykacomb 120 g
  • olaj 3 ml
  • só 
  • fokhagyma 
  • feketebors 

Az ízlés szerint szeletre vagy csíkokra vágott pulykacombot a sóval, borssal és fokhagymával egyaránt összedolgozzuk és olajon, erős nyílt lángon hirtelen - sűrű rázogatás, óvatos keverés - mellett puhára sütjük. Más friss fűszerekkel is készíthetjük.

Zöldborsó főzelék

  • mirelit zöldborsó 200 g
  • zabliszt 10 g
  • tej, 1,5%-os 0,5 dl
  • víz
  • petrezselyem zöld

Friss zöldborsóból a legfinomabb, de mirelitből is jót készíthetünk. Sóval, petrezselyemmel tejben és vízben majdnem puhára főzzük. Ha már majdnem megpuhult, zabliszttel hintve sűrítjük hozzámelegítéses módszerrel, hogy szép egynemű maradjon a főzelék. Összeforraljuk a liszttel, és forrón tálalhatjuk is.

 Fahéjas sült alma

  • alma 250 g
  • édesítőszer 
  • fahéj 
  • szegfűszeg
  • citromlé

Az almákat megmossuk és magházát a speciális csumázóval, egyben kitoljuk. A magház nélküli gyümölcsöket oldalára fordítva kb. 1 cm vastag karikákra szeleteljük (közepén látszik majd a lyuk). A szeletelés után azonnal citromlével meglocsoljuk, nehogy almánk megbarnuljon. Kikent tepsibe soroljuk és kevés őrölt fahéjjal megszórjuk. Pár szem szegfűszeget mellétéve forró sütőben pár perc alatt elkészül. Vigyázzunk arra, nehogy túlsüssük, mert folyóssá válhat az alma.

Tipp: az utóbbi 3 recept egy étkezéshez tartozik. Nekem ez nagyon sok volt, így a borsófőzeléket kihagytam. Bár utólag lehet, hogy inkább a húst kellett volna átugrani.

Zöldsaláta varázs joghurtöntettel, friss túróval

  • félzsíros tehéntúró 50 g
  • kígyóuborka 100 g
  • fejes saláta 30 g
  • zöldpaprika 100 g
  • spenót 20 g
  • joghurt 2 közepes evőkanál
  • friss citromlé 1 csapott mokkáskanál
  • mustár 1 közepes mokkáskanál
  • édesítő 
  • friss bazsalikom 
  • fokhagyma 
  • feketebors 
  • só 

Először elkészítjük a joghurt öntetet: a joghurtot összekeverjük a citromlével, édesítővel, bazsalikommal, mustárral, sóval, borssal és tört fokhagymával. Hűtőben hagyjuk összeérni az ízeit. Közben a kígyóuborkát és paprikát vékony csíkokra vágjuk, a fejes (vagy jég-) salátát és spenót leveleket apróra tépkedjük. A túrót villával jól összetörjük, rászórjuk a zöld salátára, majd a hűtőből elővett joghurtöntettel meglocsoljuk. Jól összekeverjük, és tálalásig még visszatesszük hűlni.

Szólj hozzá