Egészséges életmód percek
Kis növényismertető - a facélia
Sziasztok!
A mai csak egy gyors bejegyzés lesz, mivel új receptem még nincs, és igazából semmi izgalmas nem történik. Tegnap megint tornáztam, a végére azt hittem, holtan esek össze a levegőhiánytól, de túléltem. Ma a tervben is szerepel bringázás, de ez már teljesítve is van, mivel távot nem ír, és egyébként is így járok dolgozni. Ráadásul állandóan széllel szemben kell tekernem, amitől már kora reggel teljesen kiborulok, de aztán hazafele tudok száguldani. Ma megint alsótest erősítő edzés lesz, egy kardió és egy hasizomerősítő torna.
Sikerül a diétámat is tartani, nem ettem félre, csak a puding mellett uzsonnára ettem tegnap egy kis cseresznyét is, ezért a mai reggelimből ezt kispóroltam, bár a listámban szerepelt volna. A menüm pedig a következő lesz:
- Reggeli: Zabkása - fahéj, édesítő, karobpor capuccino
- Ebéd: Rakott káposzta, capuccino
- Uzsonna: Gyümölcs - alma, eper
- Vacsora: saláta - paprika,paradicsom, uborka
- Folyadék: min. 3 l víz + egy pohár cukormentes eperszörp
Már nagyon megkóstolnám az eperlekvárt is, de csak csütörtök reggelre írtam be a menütervezetembe, így nem akarok csalni, kivárom a holnap reggel. Viszont a család már evett volna belőle tegnap is, így megígértem, hogy sütök nekik gofrit hozzá, ma délután tehát ez lesz a program. És ha már van gofri, készül majd a remek műtermi fotó is a lekváromról. Tegnap egyébként felcímkéztem az üvegeket, némelyiken első-hátsó címke is van, de van, amelyikre csak elsőt tettem. Mindenesetre (kisebb-nagyobb) 12 üveg lekvárom lett, amiből egy chia magos, a többi pedig egyforma.
Még eperszedés előtt egyébként a földek mellett elhaladva pillantottunk meg több helyen is összefüggő lila mezőket, amik nagyon szépek. Sejtettem, hogy nem levendula, mert felénk ennyi levendulát nem ültetnek, így megálltunk pár fotó erejéig, és közelről is szemügyre vettem a növényt. Aztán elővettem nemzeti parkos ismereteimet, és rájöttem, hogy ez lehet a facélia. A virágot sokan nem ismerik, én is a nemzeti park polcain álló Facélia mézről ismertem a nevét, de eleinte még fogalmam sem volt, hogy mi is az pontosan. Most közelről is megismertem, megszagoltam (nagyon erős, tömény de finom illatú virág), és utánajártam annak is, hogy mire jó. Figyeljetek:
- Sok nektárt tartalmaz, amiből finom mézet készítenek.
- Érett magját jó áron lehet értékesíteni.
- Zöldtrágyának is jó.
- Szárítva a ház dísze lehet.
Továbbá otthon gyökerezik az avokádóm, amit még a guacamole készítése után tettem vízbe. Várom, hogy beinduljon a hajtása is, aztán ültetem és várom a pár év múlva megjelenő termést is. :D
Holnap hozom a lekvár receptet! Kitartást, már csak 2 és fél nap a hétből!