Egy kis édes - egy kis sós
Sziasztok!
Ma röviden szeretnék nektek csak szövegelni, helyette inkább két receptet is megosztok veletek. Vasárnap vagy hétfőn hozok majd egy hosszabb beszámolót is, most csak annyit mondanék, hogy sikerült az edzéstervem, tegnap este 8-kor nekiálltam, és fél 10-ig tornáztam, hogy szombaton mindent befejezhessek. Ilyen amikor elszánt vagyok. Most pedig az ételek.
Szerdán pogácsa volt a vágyam, így a következő recept szerint készítettem egy adagot, amiből kb. 55 darab pogi sült ki:
- 35 dkg tk. tönkölybúza liszt
- 15 dkg búza liszt
- 2 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 25 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- só
- 1 tk cukor
- medvehagyma
Az élesztőt a langyosított tejben a cukorral felfuttattam. A lisztet elmorzsoltam a vajjal, hozzáadtam az élesztőt, majd minden alapanyagot a medvehagyma kivételével. (Így írta a recept, de mivel nem friss hagymám volt, így szerintem a tésztába is mehetett volna, és nem kellett volna hajtogatni. Félkemény tészta lett, jól összedolgoztam, és fél órát állni hagytam. Majd kinyújtottam, megszórtam elég rendesen a hagymával, feltekertem, a tekercset félbehajtottam, és ismét 20 percet pihent. Ezután ismét kinyújtottam, megszórtam újra hagymával, felcsavartam, ujjnyi vastagra nyújtottam, bekockáztam a tetejét, és kiszaggattam. A tepsiben is állt még kb. 10 percet, lekentem a tetejét tojással, majd ment a 200 fokos sütőbe, ahol alsó-felső sütésen 10, legfeljebb 15 percig sült. Fincsi lett.
Mint említettem már, névnapomra gofrisütőt kaptam, amit azonnal fel is avattam. Viszont egészséges(ebb) verziót szerettem volna készíteni, így bementem napközben a bioboltomba, és vettem teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet. Kicsit édesíthettem volna még a masszán, de egyébként finom lett, nyersen megkóstolva kissé dióíze volt. A kész gofrit a család lekvárral, kakaóval ette, én pedig készítettem rá magamnak Szafi epres pudingot. Viszont míg ezt a pár mondatot leírtam, rájöttem, hogy nincs meg fejben a recept, de leírom, remélem, semmi nem marad ki.
- 50 dkg tk. tönkölybúza liszt
- fél csomag sütőpor
- egy csomag vaníliás cukor
- édesítő ízlés szerint
- 3 tojás
- 15 dkg kókuszolaj
- 2 dl tej
Én először a liszthez hozzákevertem minden száraz anyagot, felvertem a tojásokat, és ebbe adagoltam apránként egy kis lisztes keveréket, egy kis tejet, és így tovább, végül hozzáadtam a kókuszolajat is. A massza elég sűrű, az eredeti recept emlékeim szerint egyébként 25 dkg vajat ír zsiradéknak, és lehet hogy a tej is 3 dl, de én kb. ezekkel a mértékekkel csináltam meg. Finom lett, hamar elfogyott. 3-4 perc egy sütés.