2015. aug 31.

Konyhatündér hétvége

írta: FitRea
Konyhatündér hétvége

Kedves Olvasóim!

Ahogy már írtam, a hétvégén konyhatündér vált belőlem, és minden nap sütöttem valami finomat. Először is szombaton elkészítettem a kedvenc blogomról (Diéták és Álmok) a cukkinilángost.

Mutatom a receptet is:

picsart_1440783872319.jpgHozzávalók:

  • 35 dkg cukkini
  • 3 tojás
  • 4 dkg (2 ek.) teljes kiőrlésű liszt
  • 1 ek. olaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma finomra reszelve vagy kinyomva
  • kis marék tetszőleges fűszernövény apróra vágva (pl. snidling, kakukkfű, bazsalikom)
  • só, bors

Megjegyzés: A receptbe én sokallom a 3 tojást, és mivel nagyon híg lett a massza még úgy is, hogy a cukkinit kinyomkodtam, ezért jóval több lisztet tettem bele (én zablisztet használtam). Kb. 6-7 evőkanál kellett hozzá.

 Elkészítése:

  • Bemelegítjük a sütőt 200 fokra, egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk.
  • Lereszeljük nagy lyukú reszelőn a cukkinit, hozzákeverjük a tojást, a lisztet, és az olajat. Sózzuk, borsozzuk.
  • 8 db kb. 11-12 cm átmérőjű halmot teszünk a sütőpapíros tepsibe, ellapogatjuk, majd 8 percig sütjük, ekkor megfordítjuk a lángosokat, és még 3 percig sütjük. Ha kész van, kisütjük a második adagot ugyanígy.
  • Míg sülnek a lángosok, a tejfölt összekeverjük a fokhagymával, a fűszernövényekkel, csipet sóval, és frissen őrölt borssal.

Forrás és bővebb infó: 
http://dietakesalmok.blog.hu/2014/07/31/cukkinilangos_fuszeres_martogatossal 

Nagyon finom lett, de kevés volt a családnak. :D Egy kicsit megkóstolta anyukám, egy kicsit apukám, aztán húgommal fejenként ettünk 3 kisebb méretű lángost, és el is fogyott. Legközelebb dupla ennyi anyagból csinálom, vagy megcsinálom a felturbózott változatát, amit szintén a fenti blogon megtaláltok. :)

Sütöttem palacsintát is, nem a hagyományosat, mert nem akarok lisztet és cukrot fogyasztani, legalábbis nem túl sokat, így zabpalacsinta készült, amit egy másik kedvenc blogomon találtam. Mutatom:

picsart_1440936974250.jpgHozzávalók:

  • 20 dkg zabpehelyliszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl szódavíz vagy sima ásványvíz
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só

A hozzávalókat összekeverjük, majd fél órát hűtőben állni hagyjuk.A sütéshez én olívaolajat használok, és ajánlom is, nem ragad le tőle. Nem kell megijedni, elég sűrű a massza, sűrűbb, mint a hagyományosnál, a palacsinták is vastagabbak lesznek, de ha túl tömörnek találjuk, akkor tehetünk még hozzá tejet. Közepes lángon süssük őket, akkor biztos, hogy nem ragadnak le. 

Én Erdélyből hozott áfonyalekvárral fogyasztottam, ami nem tudom, mennyi cukrot látott, mert ritka savanyú. Egyébként ez az anyag kicsit más mint a normális palacsinta, bár nem tudom pontosan megmondani a különbséget, mivel ez volt életem első palacsintatészta keverése. Eddig mindig anyukám csinálta. Azt gondolom, a palacsintán is látszik, hogy nem rendes búzalisztből készült, bár szerintem ez függ a liszt márkájától, stb.

Forrás és bővebb infó: 
http://anyakentisfitten.blog.hu/2015/07/08/a_tokeletes_zabpalacsinta

Aztán elkészült a sült csirkemell is, spenótmártással (még a Béres Alexandra diétából ismert módon):

  • friss vagy mirelit spenót 250 g
  • csirkemell 120 g
  • tej, 1,5%-os 100 g
  • olaj 3 ml
  • zabliszt 2 közepes evőkanál
  • feketebors
  • fokhagyma

A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és a zúzott fokhagyma egy részével bekenjük. Serpenyőben írja a sütést az eredeti recept, de én beraktam a sütőbe, kb. 40 perc alatt megpuhult. Közben a mirelit leveles parajt kevés olajon fokhagymával áthevítjük, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a tejet és kevés zabliszttel megszórva összeforraljuk. A csirkemellre halmozva tálaljuk.

Ha ezeket összerakjuk, sorrendet változtatunk, már kész is van egy napi menü. A palacsinta fogyasztható reggelire, vagy akár nassoláshoz is passzol, a hús ebédre, a cukkinilángos pedig vacsorára, vagy az ebédet és vacsorát akár meg is cserélhetjük.

Jó étvágyat mindenkinek, aki elkészíti őket! Érdemes kipróbálni. :)

Szólj hozzá